top of page
450px-Teddy_bear_27.jpg
Teddy_bear_early_1900s_-_Smithsonian_Mus
250px-TheodoreRooseveltTeddyBear.jpg
Teddybjørnens historie

Navnet Teddy Bear stammer fra tidligere USAs

president Theodore Roosevelt, som ble kalt "Teddy".

 

Det startet med en hendelse i Mississippi i november 1902.Republikaneren, som var landets 26. president, er her for å mekle i en grensestrid mellom Misisippi og Louisiana. Roosevelts verter inviterer ham med på bjørnejakt. Men presidenten har ikke hellet med seg. Vertskapet forsøker å blidgjøre ham og fanger en liten bjørnunge som de binder til et tre. Slik skal presidentens jakt-trofe sikres. Men Roosevelt blir irritert når han blir tilbudt å skyte den forsvarsløse bjørnungen, mener det er usportslig og krever at de skal sette den fri.

Dette ble tema for en politisk karikaturtegning av Clifford Berryman i The Washington Post på 16. november 1902. Han tegner Roosevelt som nekter å skyte, mens bjørnungen står i bakgrunnen. Bjørnen dukker etterhvert i alle Berrymans tegninger av Roosevelt, og andre avistegnere følger opp.

I Brooklyn i New York er det annen mann som blir fasinert av bjørnehistorien. Butikkeieren Morris Michtom får kona til å sy en maken bjørn. Paret skriver brev til presidenten og spør om å få tillatelse til å bruke navnet Teddy’s Bear på bjørnene sine. Med tillatelsen i boks, stenger Michtom butikken og åpner istedenfor en leketøysfabrikk, Ideal Novelty Company and Toy Company. Fabrikken blir en av verdens største teddybjørnfabrikker.

Omtrent samtidig, uvitende om Michtoms bjørn, begynner Richart Steiff i Tyskland og skisse på et nytt leketøy. Under et opphold i Stuttgart Zoo blir han fascinert av noen bjørner som opptrer. Steiff ser for seg en oppreist lekebjørn – nærmest laget som ei dokke. Han ber sin tante Margarete om hjelp. Margarete, som fikk polio som liten og som har vært lenket til rullestol hele sitt liv, har lenge sydd alle mulige kosedyr. Hun går i gang med å lage en kosebamse – basert på nevøens tegninger. Steiff begynner å produsere bamsene og tar med et eksemplar til Leipig Toy Fair i 1903. I begynnelsen er det liten interesse for den. Men en dag dukker en kjøper opp og bestiller 3000 eksemplarer som skal sendes til USA, og Steiffs bamse-eventyr er også i gang. I 1907 produserer Steiff nesten en million teddybjørner.

(Bildene er hentet fra Wikipedia)

bottom of page